Dikker & Thijs hotel
 
Volg ons:

Beschikbaarheid

Aankomst
Vertrek
 
Promotional code
Corporate rate

Dikker & Thijs Fenice Hotel

Prinsengracht 444
1017 KE Amsterdam
Tel: 020 – 620 12 12
Fax: 020 - 625 89 86
E-mail: info@dtfh.nl


Toplocatie

- In het centrum van de stad
- Aan de Prinsengracht
- In het UNESCO Wereld Erfgoed
  gebied
- Midden in het winkelgebied
- Met het Leidseplein om de hoek
- Vlak bij de bekende musea

Meer...


Restaurant Thijs

Geschiedenis

Van delicatessenzaak tot hotel

In 1895 legt de heer A.W. Dikker met zijn beroemde delicatessenzaak de basis voor wat later Dikker & Thijs gaat heten. Als Henri Thijs, die jaren bij de Franse meesterkok Auguste Escoffier heeft gewerkt, in 1915 zijn partner wordt, begint voor Dikker & Thijs het grote succes. Zij openen in de Kalverstraat hun eerste winkel en verhuizen in 1921 naar het statige hoekpand aan de Prinsengracht/Leidsestraat , waar ze beroemd worden met de verkoop van oesters, kreeft en kaviaar. Al meer dan 100 jaar later leeft in het vernieuwde Dikker & Thijs Fenice Hotel de inspiratie van deze twee grondleggers nog altijd voort. In 2001 werd het historische hotel en het ernaast gelegen 18e eeuwse pakhuis grondig gerenoveerd en in haar oude luister en glorie hersteld.

Maison van Laar

De oestersalon van J.C. Van Laar in de Kalverstraat

De oestersalon van J.C. Van Laar in de Kalverstraat

Op 1 mei 1895 namen de heren Dikker& Co., de twee winkelbedienden bij de firma, de zaak J.C. Van Laar over in de Kalverstraat. Van Laar was toen al een gerenommeerde zaak in ‘visch en comestibles’ en een begrip in Amsterdam. De zaak bestond al sinds 1821 en was aanvankelijk gevestigd op nummer 93, ‘in het tweede huis vanaf de Dam’. Het was de meest bijzondere delicatessenzaak van Nederland waar oesters, kreeften en exotische vruchten verkocht werden.

Dikker & Co in de Kalverstraat

Advertentie van Dikker & Co in de Kalverstraat

Oesters van Bagatelle

Dikker & Co. verhuisde later naar nummer 113 in de Kalverstraat, en bleef ook daar verfijnde delicatessen verkopen. Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging Frederik Dikker samenwerken met Henri J.J.A. Thijs die in de P.C. Hooftstraat 67 een vishandel dreef. Samen besloten zij de oestersalon uit te breiden tot een restaurant, en kozen voor de naam ‘Bagatelle’.

De Telegraaf 1965 - P 2 etalage

Belangstellenden voor de etalage van oestersalon

Interieur van oestersalon 'Bagatelle'       Interieur van de oestersalon

Naar de Leidsestraat

Dikker & Co. werd Dikker & Thijs. In 1921 openden de compagnons een tweede zaak in de Leidsestraat, eerst op nummer 96 en een jaar later op de hoek van Leidsestraat 82. Hier was op 5 november 1915 aanvankelijk een gaswinkel geopend. Deze toonzaal van de Amsterdamse gaspropaganda was vooral gekozen vanwege zijn centrale ligging. De gemeentelijke winkel bleef bestaan tot 15 april 1921 waarna het gas uit de Leidsestraat verdween en de firma Dikker & Thijs voor andere demonstraties zorgden: op het gebied van het bereiden van culinaire gerechten, op gas, uiteraard.

De invloed van Escoffier

De nieuwe partner Henri Thijs was een oud-medewerker van de beroemde Franse kok Auguste Escoffier en zijn stijl en vakmanschap gaven gastronomische allure aan de alliantie van de heren Dikker en Thijs. Escoffier was de grootste maitre de cuisine van die tijd en werd beschouwd als dé grote vernieuwer van de Franse keuken. Hij zag in de eerste jaren van de 20e eeuw dat de dagen van de copieuze maaltijd, de barok opgemaakte schotels voorbij waren. Volgens de nieuwe regels van Escoffier moeten alle spijzen ‘smaken naar wat zij zijn’, mag hun uiterlijke verschijning niet in disharmonie zijn met de smaak en mag het karakter van een gerecht niet verzinken in saus of garnituur. Dat was in die dagen een revolutionaire vernieuwing. En Henri Thijs was de man die deze vernieuwing, die nog steeds niet is achterhaald, naar Nederland bracht via de keuken van Dikker & Thijs.

Henri Thijs, vennoot van dikker & Thijs

Henri J.J.A. Thijs, vennoot van Dikker & Thijs

F.W. Dikker, geb 1 jan 1865 in Arnhem, op zijn 23e naar Amsterdam gekomen

Frederik Wilhelm Dikker, oprichter van Dikker & Thijs

Dikker & Thijs een begrip in Nederland

Zo is het restaurant van Dikker & Thijs een begrip geworden in de Franse haute cuisine, waar de meest verfijnde delicatessen werden geserveerd. Geen ellenlange menu’s meer ‘waar men amechtig bij aanzat en die de arme dames naar adem deed happen’. De restaurant-tafel gaat er langzaam maar zeker soberder uitzien, maar blijft kwalitatief hoogstaand. De enorme hors d’oeuvres hebben plaatsgemaakt voor kleine, verfijnde voorgerechten zoals meloen met ham, kaviaar, gerookte zalm, oesters en paté. Ook de spectaculaire sluitstukken van de maaltijd, de ‘pièces montées ‘waar elke cuisinier-patissier vroeger vele uren, soms dagen aan werkte’, zijn verdwenen. Groente en fruit zijn belangrijker geworden in het menu.

Dikker & Thijs door Ans Markus

De directeuren waren jarenlang zelf werkzaam in de keuken om het ‘vak’ tot in de finesses te leren beheersen. Zo combineerden zij van meet af aan de delicatessenwinkel met het restaurant. Delicatessen en primeurs die in de winkel te koop waren, werden in de keukens van het restaurant bereid. Daarmee creëerden Dikker & Thijs een voorsprong op alle andere restaurants. In 1936 gaf Henri Thijs zijn kennis door aan zijn opvolger H.A. de Wijs die tot 1950 directeur was van Dikker & Thijs, en opgevolgd werd door H.J. van der Vecht. In Den Haag exploiteerden Dikker & Thijs sinds 1939 het bekende café-restaurant ‘t Goude Hooft op de Groenmarkt. Een saillant detail is dat ’t Goude Hooft vermoedelijk het oudste, nog bestaande horecabedrijf van ons land is. Al in 1423 wordt het als taveerne genoemd. En vanaf 1946 voeren Dikker & Thijs de hoofddirectie over restaurant De Beukenhofin Oegstgeest, dat ook nog steeds in bedrijf is. De leiding over al deze bedrijven van A.W. Dikker en H. Thijs is jarenlang met verve voortgezet door verschillende directeuren. In het hoekpand aan de Leidsestraat bleef het hoofgebouw gevestigd, en in 1964 kwam het vergrootte restaurant ‘De Prinsenkelder’ gereed, een ‘genoeglijk restaurant met een onpretentieus bistro-karakter’. Het was gevestigd in een pakhuis uit 1737 en werd een zelfstandig restaurant met eigen keukens. In korte tijd werd dit restaurant in de middenprijsklasse een van de drukst bezochte eetgelegenheden van Amsterdam.

Restaurant De Prinsenkelder

Het Franse restaurant van Dikker & Thijs dat op de eerste verdieping boven de winkel in de Leidsestraat gevestigd was, werd toen gerestaureerd in Louis XIV stijl en uitgebreid met een aparte zaal voor 50 personen.

Café du Centre

De Zeeuwse Hoek, oorspronkelijk de bar-bodega van Dikker & Thijs, werd rond 1965, in een nieuwe gedaante heropend als Café du Centre. Dit nieuwe café vormde een rustpunt te midden van de bedrijvigheid van de steeds drukker wordende Leidsestraat en al snel worden plannen gemaakt om het Café du Centre uit te breiden. Volgens culinair journaliste Wina Born is het een zaak ‘waar men gemakkelijk even binnenwipt, en waar ook winkelende vrouwen, die niet zo gauw een echte bodega zullen bezoeken, graag even een kopje koffie drinken.’

De verleidelijke hoeketage

Kerstmenu 1965

De keuken brigade rond 1967

In de jaren vijftig was het statige restaurant op de eerste verdieping dé plaats waar welgestelde eters zich aan elkaar toonden, maar toen de Bilderberggroep het etablissement in 1980 kocht, kwakkelde Dikker & Thijs. De Bilderberggroep investeerde, verbouwde, veranderde, maar de zaak bleef verliesgevend. In 1992 werd het restaurant op de eerste verdieping tijdelijk gesloten. Daarna ging het iets minder luxe restaurant ‘De Prinsenkelder’ dicht. Alleen het café aan de Leidsestraat, Brasserie Dikker & Thijs (vroeger Café du Centre), bleef nog open. Net zoals het hotel met 25 kamers.

‘Dit is het enige bedrijf met zo’n rijke historie op culinair gebied’, juichte directeur L.A. van der Meer van de Bilderberg Groep nog in 1990 in het feestboek. Maar in 1994 besloot de Bilderberggroep de twee restaurants definitief te sluiten. Van der Meer schoof de schuld voor het fiasco op de ‘moordende concurrentie’ en ‘de verloedering van de Leidsestraat’.

In 1995 werd het hotel overgenomen door de huidige eigenaren. Dat was precies 100 jaar nadat Dikker & Thijs de zaak J.C. van Laar overnamen in de Kalverstraat. De kamers werden in de loop der jaren grondig gerenoveerd en met de verbouwing van het Prinsenkeldergebouw uitgebreid tot een hotel van 42 kamers.

 Thijs nodigt je uit!

Restaurant De Prinsenkelder werd gesloten in 2008. In mei 2011 wordt het geheel vernieuwde restaurant THIJS geopend door de huidige eigenaren van Dikker & Thijs Hotel. Daarmee is een lange culinaire traditie voortgezet en wordt het restaurant weer een ontmoetingsplek voor iedereen die van lekker eten houdt.

(c) Suzanne Blanchard

OPROEP: Heeft u foto’s van het oude restaurant of van het hotel? Stuur die naar jnijhof@dtfh.nl

   © 2012 Dikker & Thijs Fenice Hotel Created by Dutch Grafix